De verschillende soorten rijbewijzen

In Nederland is het mogelijk verschillende soorten rijbewijs te halen. In de meeste westerse landen is dit het geval. Heb je je autorijbewijs gehaald, bijvoorbeeld, dan mag je nog niet in een vrachtwagen rijden of op een motor. Hier moet je dan apart weer voor afrijden. En dit is ook logisch, bij elk voertuig komt een andere besturing kijken, andere regels en moet je op andere dingen letten. Hier lees je in het kort welke soorten rijbewijs we in Nederland erkennen.

Rijbewijs type A, AM en B

Dit zijn de meest gangbare rijbewijzen die in Nederland worden uitgegeven, namelijk het rijbewijs voor motoren (A), het rijbewijs voor scooters en bromfietsen (AM) en het rijbewijs voor een auto (B). Wil je een motorrijbewijs halen, dan moet je minimaal 18 jaar zijn, ga je voor je scooter of bromfiets rijbewijs, dan ben je minimaal 16 jaar en je autorijbewijs kun je behalen als je ouder bent dan 18. Voor alle drie moet je een theorie- en praktijkexamen succesvol afleggen om te kunnen slagen.

Rijbewijs type C en D

Wil je graag een vrachtwagen kunnen besturen, dan is het tijd voor rijbewijs type C. Hieraan zijn wat extra verplichtingen vastgesteld, zoals het in bezit zijn van rijbewijs B, een minimale leeftijd van 21 en een medische keuring. Uiteraard moet je twee examens afleggen om te slagen. Rijbewijs type D heeft veelal dezelfde vereisten en hiermee kun je een bus besturen. Om deze te halen moet je wel 24 zijn of ouder.

Nascholing

Hiernaast is het mogelijk om je in te schrijven voor nascholing. Denk hierbij aan code95 voor vrachtwagenchauffeurs, een verplichte nascholing die eens in de zoveel tijd moet worden herhaald. En natuurlijk is het altijd mogelijk extra lessen te nemen, ook al heb je je rijbewijs al, maar ben je het bijvoorbeeld verleerd of wil je nog iets meer zekerheid krijgen achter het stuur.